Astăzi am avut o mică întamplare în drum spre serviciu.

Ca de obicei merg pe banda unu, pe lângă trotuar, iar în fața mea cam la 100 de metri o doamnă tot pe bicicletă pedala neatentă la mașinile ce o depășeau sau le depășea. La un moment dat a urcat pe trotuar deoarece spațiul se îngusta destul de tare. La prima intersecție cu o stradă secundară revine pe prima bandă, dar fără să se asigure și nimerește chiar lângă o mașină ce avea semnalul dreapta pornit de ceva vreme, din fericire pentru dânsa automobilul era blocat în trafic și nu a putut vira dreapta, așa că doamna a trecut mai departe fără să provoace vreun incident.

Mai pedalăm cam 20 de metri pe lângă mașinile blocate în trafic, iar în fața noastră o altă mașină ce la fel, avea semnalul dreapta pornit, era deja angajată în schimbarea direcției de mers către dreapta, dar se oprise să acorde prioritate pietonilor ce traversau de pe un trotuar pe altul.  Doamna cu pricina face dreapta prin pe lângă mașină și taie fața acesteia exact când șoferul accelera să își continue drumul. Din nou, din fericire pentru această doamnă, șoferul probabil că o vede cu coada ochiului și frânează brusc, lasând-o să treacă mai departe.

City_WeBike_Asigurati-va_02-01

Doamna revine pe banda unu, fără să se asigure și pedalează mai departe, între timp eu ocolisem automobilul prin spatele acestuia.

La ora 09:00 dimineașa cam tot bulevardul Ștefan cel Mare este foarte aglomerat, așa că doamna trece din nou pe trotuar, iar eu îmi continui drumul pe carosabil ajungând cam la 1-2 metrii în spatele dânsei. Aceași poveste, la prima intersecție cu o stradă secundară revine pe carosabil aproape lovindu-mă (cumva intuisem ca asta va face și acum și eram deja cu mâna pe frâne), se scuză și pedalează mai departe, fără să-i pese că în decursul a 200-300 de metrii era să provoace 3 incidente.

E atât de greu oare să te asiguri ?

Am rugat-o pe doamna respectivă să fie mai atentă la ieșirea pe carosabil și i-am atras atenția că a mai făcut aceași greșeală și cu 100-200 de metri mai în spate, evident că tot dânsa era cea deranjată și nervoasă pentru că i-am făcut observație.

De când merg cu bicicleta zilnic la serviciu nu am avunt niciun incident major, din fericire doar așa simple tachinări, dar am observat că este EXTREM de important să știm să ne asigurăm. Și asta nu pentru că așa este civilizat, de bun simț sau mai știu eu ce motiv etic sau legal. NU. Aș zice în primul și-n primul rând pentru siguranța noastră, de a nu fi loviți, acroșați de ceilalți participanți la trafic, fie ei mașini, motociclete, biciclete sau pietoni.

De multe ori se poate întâmpla să avem ”dreptate”/prioritate mergând prin locul respectiv, dar nu e totuși mai bine ca înainte se a lua o decizie să ne asigurăm? Eu zic ca da, o facem pentru siguranța noastră (știu că mă repet).  Cu atât mai mult e indicat să ne asigurăm atunci când nu avem prioritate.

Cred că pentru orice biciclist este indicat să cunoască regulile de circulație pe drumurile publice, chiar dacă acest lucru momentan nu este obligatoriu. Dacă nu le-ați citit până acum, aici aveți un link unde o puteți face.

 

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: