Bike messengeri

Ce-i cu ei? Ce-i cu nația asta de bicicliști pe străzile noastre?

Hmm… ar fi atât de multe de spus și povestit încât nu știu de unde să încep.

Eu unul prima dată cred că am auzit de curieri pe bicicletă de la Ariel, pe care îl știam de pe la Bike walk-urile organizate de el  și Iulian Văcărean acum ceva mai mulți ani. Nu prea știam cam ce înseamnă (ca afacere/organizare, altceva decât mersul pe bicicletă), dar părea foarte interesant. Apoi peste ceva timp am dat întâmplător peste niște filmulețe care mi-au reaprins ideea în cap.

Brussels Express from Sander Vandenbroucke on Vimeo.

Apoi am început să mă interesez mai mult despre subiect și chiar mă gândeam deja la cum aș putea pune în practică o afacere de genul ăsta. Pasionat de biciclete eram (și sunt), câteva idei despre afaceri aveam din ce învățasem prin facultate (Managementul firmei – ASE), suna promițător. N-am început o afacere de curierat pe bicicletă și nici nu am fost curier, incă, cu toate că mi s-a sugerat asta în mai multe rânduri. Subiectul insă mi-a rămas aproape și am ajuns să cunosc mulți oameni faini, nu neapărat bike messengeri, dar oameni pasionați de biciclete, care au făcut și ar face multe compromisuri pentru a pedala în condiții mai bune pe străzile orașului.

Deocamdată prin București pedalează mai mulți messengeri pe biciclete, Tribul.eu e prima firmă (sau mai degrabă asociație/ONG) de curierat pe bicicletă și cea mai cunoscută, dar nu și singura. Din vara lui 2011, de când a luat ființă asociația lui Ariel au mai apărut încă două firme de care știu, Sinapseria – din toamna anului trecut și Kyklos.ro începând cu primăvara asta.

Ce-i așa deosebit la bicicșliștii ăștia nebuni de aleargă toată ziua printre mașini cu gențile pline în spinare? Aș spune în primul rând plăcerea de a pedala toată ziua și faptul că ești plătit pentru asta, apoi ai o altă experiență pe bicicletă, o altă trăire, adrenalină, ceea ce te fac să te simți liber. Aș pune la socoteală și faptul că livrezi clienților marfa/coletul în maxim 30-40 min, iar asta îi transformă în clienți mulțumiți, fericiți și mulțumirea lor devine și mulțumirea ta. Sunt convins că ar mai fi încă 100 de motive pentru care să încaleci o bicicletă și să tai orașul în lung și-n lat livrând colete. Îi las pe ei să le mai înșire . . .

De curând am citit un articol fain despre asta: The best job in the world – bike messenger și am mai găsit un film care m-a uns pe suflet, trebuie să-l vedeți.

Delivery from NO WEATHER on Vimeo.

Sigur mai povestim despre asta,

Dacă v-a plăcut articolul nu uitați să dați like & share. Mersi!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: