OK, se pare că treaba asta cu blogul este mai complicată decât mi-am imaginat 🙂 drept dovadă nu am nici măcar 10 articole scrise până acum.
La acest post am început să scriu de aproape o lună și sper să reușesc să-l finalizez acum . . .

Dacă te dai cu bicicleta cât de cât regulat, cel mai probail ți s-a întâmplat cel puțin o dată să ai nevoie să o legi undeva. Că ai ieșit la o plimbare și apoi te-ai oprit la o bere sau că ești cu treabă prin oraș și trebuie să o legi undeva cât intri într-o clădire/magazin/etc. tot ai avut nevoie de un rastel de biciclete. Cât de des ți s-a întâmplat să găsești unul acolo unde ai nevoie?

Mie unul destul de rar sincer. O situație similară a fost în seara când am fost la o adunare biciclistică (Conferințele Sfântul Pedalie prezintă: Primul Milion de Kilometri) organizat de băieții de la Hai cu bicla! (Mersi mult de invitație, chiar a ieșit o seară foarte faină cu povești și întâmplări foarte frumoase).

În zona Piața Lahovari greu s-a găsit un loc liber să-ți poți lega bicicleta, de rastel nici pomeneală, cu toate că în zonă sunt cel puțin vreo 3-4 localuri (Old Nick Pub, Shift Pub, The Embassy, London Club), Teatrul Țăndărică, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București etc. Cum de e așa greu să montezi un rastel de biciclete?

Biciclete parcate P-ta Lahovari

Biciclete parcate P-ta Lahovari

Cam toată vara gardul de la pub-ul Shift a fost dublat de multe biciclete legate în fel și chip, oare niciun manager/proprietar de la Shift nu s-a gândit că poate ar avea ceva mai mult de câștigat dacă și-ar pune un rastel lăngă pub?  Să fie puțin Bike Friendly? Sunt eu singurul care văd în acestu lucru un plus de valoare adus pub-ului?

Sincer nu cred, pentru că există și multe alte pub-uri/localuri care au avut în vedere un spațiu pentru rastel de biciclete încă de la prima cafea servită. Primul care-mi vine în minte acum este Lente & Cafea. De la început de când s-a deschis Lente, undeva prin 2008, au avut rastel de biciclete. La Copac de asemenea au la interior un rastel generos de biciclete. Clubul Țăranului cred că au cel puțin 4, iar lista poate continua.

Asta ar fi una din probleme, dar nu singura legată de rastelurile pentru biciclete.

Așa cum semnala acum ceva vreme și Marian Ivan – O.P.T.A.R., sunt și multe rasteluri „degeaba”, în care nu poți să-ți lași bicicleta legată sau mai bine zis în care nu îți poți lega bicicleta. Poți în schimb să o aranjezi frumos.

Rastel de biciclete - Așa NU

Rastel de biciclete – Așa NU

Este foarte frumos că cineva se gândește la bicicliști și ia decizia de a monta un rastel pentru biciclete, oriunde ar fi el. Dar dacă tot aveți în gând să faceți un gest, de ce să nu-l faceți până la capăt? sau de ce doar așa, ca să fie? De ce aruncați banii pe niște rasteluri inutile și nefolositoare?

Am văzut prin oraș o sumedenie de suporturi pentru biciclete, ceea ce este foarte de apreciat (cred că mă repet), dar care NU sunt o soluție pentru a-ți lăsa bicicleta în siguranță atunci când intri în magazin sau te oprești la o bere cu prietenii etc. De cele mai multe ori nu îți poți lega bicicleta în aceste rasteluri, ceea ce le face impracticabile. Și deocamdată eu unul nu am atâta încredere în oamenii din jur, încât să-mi las bicicleta nelegată undeva în oraș, mai mult de 30-60 secunde.

Apreciez că există și reversul medaliei, iar Primăria București a montat anul trecut, în mai multe zone din centrul orașului, rasteluri foarte practice și utile. Acest tip de rastel imi pare cel mai practic, util și cred că și ușor de fabricat.

Rastel de biciclete - Așa DA

Rastel de biciclete – Așa DA

Am încercat să văd dacă pe la magazinele de biciclete din București se poate găsi un rastel de biciclete așa cum cred că ar trebui. Nu, din păcate NU. La puținele magazine de biciclete care au în oferta lor și rasteluri, nu găsești decât din cele pentru „aranjat” bicicleta 🙂 Îi înțeleg, cât de cât, pe cei care nu știu, nu au treabă cu bicicletele sau nu au folosit, dar să nu găsești nici măcar într-un magazin de biciclete niște accesorii corespunzătoare mi se pare strigător la stâlp.

 

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: